När handlingskraft inte är bra: att släppa taget snarare än att driva på kan hjälpa vårt välbefinnande

När handlingskraft inte är bra: att släppa taget snarare än att driva på kan hjälpa vårt välbefinnande

När handlingskraft inte är bra: att släppa taget snarare än att driva på kan hjälpa vårt välbefinnande Är det möjligt att släppa taget? Finns det någon annan som kan hjälpa dig? Kan du skjuta upp det i en vecka? Till var och en av dessa frågor och andra liknande skakade Mary på huvudet och ett ännu bestämdare sa “nej”. Det här var ett mönster. Våra sessioner hade en riktig “groundhog day” känsla för dem. Mary kom och såg trakasserad och trött ut, berättade hur hektisk hennes vecka hade varit och hur många saker som fanns kvar att göra. Vi försökte problemlösning och planering, prioritering och alla typer av produktivitet hacks. Inget förändrades.

Marys kamp var också alltför välbekant. Hon påminde mig om många andra högpresterande människor som jag har arbetat med som hade sökt hjälp för utmattning, eller hälsoproblem eller utbrändhet. Ett av deras kännetecken är till synes oändliga resurser av handlingskraft. Den amerikanska psykologen Angela Duckworth är välkänd för sin forskning om fenomenet handlingskraft: Handlingskraft innebär att arbeta hårt mot utmaningar, upprätthålla ansträngning och intresse under åren trots misslyckande, motgångar och nå nya nivåer. Hennes studier visar att handlingskraft är mer förutsägande för framgång och prestation inom områden som utbildning och affärer än intelligens eller naturlig förmåga.

Större handlingskraft är förknippat med att människor sticker ut genom svåra perioder och stannar längre på ett jobb. Intressant nog visar forskning också att de med högre handlingskraft är lyckligare och mer nöjda med sina liv. Detta stämde verkligen inte för Mary.

Finns det nackdelar med för mycket handlingskraft?

En studie från 2015 visade att personer med höga nivåer av handlingskraft ofta fortsätter med svåra uppgifter för länge. Deltagarna fick lösa så många pussel som möjligt – men några av pusslen var olösliga. Handlingskraftiga individer spenderade mer tid på att försöka lösa olösliga pussel och löste färre totalt sett än deras mindre handlingskraftiga motsvarigheter.

Forskarnas slutsats?

Det finns ett värde i att veta när man ska sluta. Om du har för mycket handlingskraft, checka försiktigt in med dig själv. Är det här användbart för mig? När är det inte det? Att diskutera denna kunskap på intellektuell nivå är en sak. Att översätta det till en känsla av att viss förändring är möjlig är mycket svårare.

Ett av skiften i mitt arbete med Mary kom efter en bra diskussion om styrkor och sårbarheter. Ofta använder vi våra styrkor för att skydda oss från att uppleva våra sårbarheter. Kanske överarbeter jag för att hålla känslor av sårbarhet i schack, eller boka upp mig med sociala engagemang för att undvika att märka att jag känner mig ensam. Det är smart att klara sig, men det har en nackdel. Överanvändning av styrkor kan innebära att vi kan lita på dem för mycket, eller använder dem för ofta, eller missa att märka att de inte är så hjälpsamma längre. Marys handlingskraft var definitivt en styrka och den var definitivt överanvänd.

Försiktigt, för att se till att vi inte utlöste för mycket känslomässigt lidande, brainstormade vi vad handlingskraften kan skydda henne från. Marys skydd påminde mig återigen om andra högpresterande: att skydda henne från att be om hjälp; skydda henne från att känna sig sårbar eller inte kontrollerad; skydda henne från att känna att hon på något sätt hade misslyckats om hon inte löste varje utmaning.

En annan viktig insikt var att hjälpa Mary att inse att hon lever och arbetar i en miljö som förstärker handlingskraften. Vår västerländska kultur firar egenskaper för uthållighet och strävan. Vi älskar berättelser om människor som triumferar över motgångar av alla slag. Vi är också snabba med att kritisera alla som verkar “ge upp”. Den store basketspelaren Michael Jordan förklarade:

“Om du slutar blir det en vana. Sluta aldrig.”

Att inte fortsätta ses som det “mjuka alternativet” eller att ta den enkla vägen ut. För Maria behövde det då vara en individuell resa att röra sig bort från för mycket handlingskraft, men också en gemensam upplevelse.

En annan ung kvinna jag arbetade med som var en framgångsrik idrottsman gav en presentation på handlingskraft till sitt lag och tränare för att starta bättre samtal om uthållighet och även återhämtning, när man ska trycka på och när man ska pausa. När vi talar fritt om vår kamp med familj, kollegor och vänner kan vi bättre identifiera när någon annan, eller oss själva, kan behöva en mild knuff mot att pausa istället för att trycka på. Det betyder att vi inte behöver gå ensamma längs vägen.

Vi vet från psykologisk forskning att vi är mer benägna att lyckas och lyfta vårt välbefinnande med nya beteenden om vi försöker “lägga till” snarare än att eliminera (dvs använda oss av ett “tillvägagångssätt”, ett mål snarare än ett “undvikande” mål). Att stödja Mary att öva några aktiva “släppa taget”-övningar, be om hjälp, lära sig att underlätta hur mycket hon kunde få gjort på en dag och att hitta nya hobbyer som handlar mer om upplevelser och att vara, snarare än prestationer, hjälpte till att skapa några små förändringar. Och min idrottsman drog sig tillbaka från tävlingar under en tid för att studera och ha mer tid med vänner. När hon kom tillbaka var hennes form och prestation bättre än någonsin.

Om du har för mycket handlingskraft hoppas jag att du som läser detta ger dig tillåtelse att försiktigt checka in med dig själv (och kanske andra). Är det här användbart för mig? När är det inte det? Vad skulle jag annars kunna göra istället? Och vilka andra strategier kan jag lära mig som förbättrar mitt välbefinnande snarare än utarmar det?

Gaynor Parkin

klinisk psykolog och VD för Umbrella Wellbeing


Erbjudanden från BiQStore

Fler erbjudanden från BiQStore

För mer information om Bordertraveller klicka här

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab